Let balonom

Legenda kaže da je 8. kolovoza 1709. Bartholomeu Lourenco de Gusmao poletio u svojem zračnom brodu, koji je po nekim opisima izgledao poput gondole iznad koje je bilo razepeto jedro. Ispred i iza gondole nalazila su se kormila za pravac i dubinu, a s bočnih strana gondole visjela su pera za pokretanje i bočnu stabilnost broda.

Iznad gondole bilo je učvršćeno 14 malih balončića koji su bili izrađeni od impregnirane svile. U te balončiće dovodio se pomoću cjevčica topli zrak iz kotlova smještenih na gondoli, a po drugim podacima u balončiće je dovođen vodik. To je bio prvi let zabilježen u povijesti.

Osnovni princip aerostatike koji se u letenju toplozračnim balonima koristi je da se topliji zrak podiže uvis. Topliji zrak diže se iznad mase ostalog zraka jer je lakši od njega.

Toplina zraka pomalo se gubi, pa stoga, da bismo mogli nastaviti let potrebno je zrak u balonu naknadno zagrijavati. Zrak se zagrijava izgaranjem plina (propan ili mješavina s butanom) iz boca posebne izrade. Plinski plamenik se nalazi iznad košare, na dohvat ruku pilota. Ventil plamenika najvažniji je upravljački uređaj u balonu.

Zagrijavamo li zrak, balon se diže - puštamo li da se hladi, balon se spušta.

Po smjeru balon upravljamo jedino hvatajući zračne struje na različitim visinama. Nema načina za izravno skretanje lijevo ili desno!

Leteći balonom nikada nismo posve sigurni gdje ćemo točno završiti let - to svakom letu daje "miris" avanture. Veći dio godine balon može letjeti ujutro ili predvečer, a nekada, ovisno o vremenu, i tokom dana. Balon ne može letjeti po kiši i jačem vjetru.